Mandle jsou ořechy, které kromě toho, že výborně chutnají, mají spoustu skvělých vlastností. Mandloně, na kterých tyto oříšky rostou, pochází ze Středního východu a jsou jedny z prvních potravin, které lidé začali pěstovat. Rostliny jsou ovšem velmi náchylné na nízké teploty a pěstovat je není moc jednoduché.

mandlovník

A v čem jsou tedy mandle tak úžasné a vychvalované? Obsahují spoustu nenasycených mastných kyselin, vitamín E, B a vápník. Zároveň jsou bohaté na antioxidanty a zdravé tuky a bílkoviny. Nakonec mají obrovské množství minerálů (hořčík, měď, draslík nebo fosfor) a obsahují nejméně kalorií, co se týče ořechů. V první řadě tyto oříšky snižují riziko infarktu a pomáhají snížit špatný cholesterol. Nejlepší je konzumovat je nepražené a nesolené. Díky obsaženému vápníku zpevňují kosti a napomáhají k pevným zubům, prospívají vlasům a také nehtům. Díky vitamínu E, pomáhají mandle se slupkou k ochraně tepen a podporují pěknou pokožku a pleť. V neposlední řadě vyživují mozek a zvyšují jeho aktivitu.

mandlový likér

Mandle najdeme především v kuchyni. Vyrábí se z nich například marcipán nebo mandlové mléko, často taky můžeme narazit na mandle v čokoládě. Z mandlí se vyrábí také vynikající likér. Mandlový likér nebo také mandlovice s krásnou jantarovou barvou a příjemným mandlovým buketem. Kromě výborné chuti se často používá jako podklad pod různé ovocné destiláty. V neposlední řadě se s mandlemi setkáváme v kosmetickém průmyslu. Mandlový olej zjemňuje pleť a má aromaterapeutické účinky, je regenerační, hydratační a má skvělé výživné vlastnosti. Vyrábí se z něj krémy, tělová mléka, mýdla nebo sprchové gely.

S mandlemi nikdy neuděláte krok vedle a je jen na vás, v jaké formě je vyzkoušíte. Jestli si dáte mandle v čokoládě, mandlový likér nebo si je budete nanášet na pokožku v podobě krému nebo sprchového gelu.